counseling en massage

Zelfhulpboeken

Er zijn al ontelbaar vele zelfhulpboeken geschreven, en toch komen er nog steeds, en steeds meer, bij. Voor velen hebben specifieke exemplaren ervan hun waarde bewezen en ik zelf ben er in principe ook een groot voorstander van: het juiste boek, passend bij jouw situatie en aansluitend op jouw manier van denken, voelen en handelen kan precies dat ene zetje geven dat je nodig hebt om de juiste weg in te slaan. Het kan je handvatten geven om succesvolle veranderingen in te zetten en de goede weg vervolgens vast te houden.
Maar ik bedoel het precies zoals het hierboven staat:
Het juiste boek kan veel voor je betekenen.

En daar ligt dan ook het probleem met zelfhulpboeken: hoe vind je tussen al die duizenden om uit te kiezen hét boek dat bij jou past? En veranderen moet je zélf, een boek kan je daar hooguit bij helpen - maar lukt het je in je eentje om de motivatie vast te houden ook als het zwaar is, moeilijk wordt, het succes even op zich laat wachten?

Een goed zelfhulpboek in het algemeen is er eentje dat veel mensen aanspreekt, hen moed en vertrouwen in zichzelf geeft en hen "de juiste weg wijst".
Een goed zelfhulpboek voor jou is er eentje dat dat voor jou doet! En precies daaraan herken je of je het juiste in handen hebt - ongeacht wat de recensies erover zeggen.

Waarschuwing
Voordat je enthousiast en gemotiveerd je hele leven, je hele denken, doen en laten gaat "verbeteren", dankbaar gebruik maakt van de lessen en handvatten van je zelfhulpboek: neem de tijd en de moeite om uit te zoeken waar je uiteindelijk uit wilt komen. Vaak hebben we bepaalde overtuigingen hoe we in het meest ideale scenario zouden (moeten) zijn: aardig, geduldig, hard werkend? zelfstandig, onafhankelijk, succesvol? ... - maar is dat wat we echt willen, of is dat wat ons voorgeleefd is, hoe we opgevoed zijn? Het zou onbedoeld zo maar kunnen dat je heel veel moeite doet om juist nog verder van je ideale zelf af te komen staan.
Het is prima om je te laten inspireren door (zelfhulp)boeken maar blijf kritisch. Laat niet een boek "je leven veranderen" maar verander zélf je leven en laat eventueel een boek je daarbij helpen.

Wil je meer weten over zelfhulpboeken en/of hulp bij je zoektocht naar het juiste?
De medewerkers van bibliotheken en goede boekwinkels zijn thuis in het aanbod en hebben vaak goede tips. Goede recensies van vrienden en de media zijn ook geen slecht vertrekpunt. Maar heb het lef om een boek dat niet goed voelt weer weg te leggen, ondanks alle aanbevelingen. Misschien past het gewoon niet bij jou, misschien sluit het niet aan bij je huidige situatie, misschien ben je in je ontwikkeling op een ander punt, ...? Wat voor een ander opgaat hoeft voor jou niet van toepassing te zijn. En JIJ bent waar het voor jou over gaat!